Groenland Peddel

Een Groenland peddel zorgt bij een goed toegepaste peddeltechniek en passende afmetingen voor een lage belasting op de schouders en armen. In vaarsnelheid zal er weinig tot geen verschil zijn met het gebruik van een Euro-peddel. In een felle sprint zal de Euro-peddel in het voordeel zijn maar met een Groenland peddel zal bij lange tochten minder snel vermoeidheid optreden.

Over de juiste maatvoering van Groenland peddels is erg veel geschreven. Mijn ervaring is dat voor de meeste mensen een prettige peddel-lengte tussen 215cm en 225cm ligt. Ik adviseer echter zelden langer dan 220cm. Binnen dit bereik kan er variatie in de lengte van de steel en het blad toegepast worden. Bladlengte tussen 81,5cm en 86cm en steel-lengte tussen 46cm en 57cm. De bladbreedte is 87mm voor peddels om mee te toeren en tot 110mm voor een peddel die uitsluitend voor gebruik in de branding is bedoeld.

Qajaqworks-Surfpeddel in gebruik tijdens Rockhoppen in Cantabrië.


De steel heeft een ovale doorsnede die fijn in de hand ligt. Het is uiteraard ook mogelijk om een custom-peddel te maken met door u opgegeven maten mits die de principes van een Groenland peddel geen geweld aandoen.
Om te kunnen proefvaren heb ik een aantal test-peddels beschikbaar in de volgende maten (totale lengte/steel-lengte): 215/48, 220/48, 220/53, 224/57.

De peddels die ik maak hebben een steel gelamineerd uit drie latten: Yellow Cedar (YC) tussen twee latten Western Red Cedar (WRC) of WRC tussen twee latten YC . De bladen zijn van WRC en voorzien van Essen tip en stootranden. De peddel wordt afgewerkt met verbeterde houtolie en was.

Door de sterke stijging van de prijzen van hout heb ik helaas een prijsverhoging moeten toepassen op de Qajaqworks Groenlandpeddel. Per 20 juni 2021 zullen dit de prijzen zijn (incl. BTW):
– vanaf €244 voor een toerpeddel
– vanaf €274 voor een branding/surfpeddel

Klik hier voor foto’s van het peddel maken.
Voor onderhoud en gebruiks-tips, klik hier.

Voor vragen over peddels; stuur een E-mail, klik hier.

Op verzoek van Nash BoatWorks uit Chicago USA heb ik meegewerkt aan het delen van kennis over de mogelijke variaties in de vormgeving van een Groenlandpeddel. Op Facebook is hierover een document (The Greenland Paddle V1.4.pdf) te downloaden: https://www.facebook.com/nashboatworks

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.