Onderhoud Groenlandpeddel

Hout is een natuurlijk product en voor een maximale levensduur van de houten Groenlandpeddel volgen hier enkele adviezen:

Gebruik van de peddel:
Afhankelijk van het soort peddel (toerpeddel of surfpeddel) is bij het ontwerp uitgegaan van prettige verhouding tussen flexibiliteit, gewicht, sterkte en ronding van de stootranden. Ook een sterke/zwaardere surfpeddel kan gebroken worden als er geen rekening gehouden wordt met de limieten van het materiaal. Het zitten op de peddel als hulp bij instappen en afduwen tegen de kant of bodem zijn zaken die beschadigingen opleveren.


Algemene tips:
– Na gebruik op zout water: afspoelen met kraanwater.
– Vervolgens afdrogen en droog wegzetten.

Onderhoud:

– Oliën is voor een houten peddel de beste bescherming. Er zijn wel een flink aantal lagen olie nodig en het aanbrengen daarvan vraagt enige discipline. Een oude regel geeft aan wat nodig is voor optimale bescherming: Een week lang elke dag één laag, dan een maand lang elke week één laagje, dan een jaar lang elke maand één laagje en vervolgens kan volstaan worden met één laagje per jaar. De eerste zeven tot acht lagen zijn aangebracht voordat de peddel wordt afgeleverd.
– Beschadigingen schuren met schuurpapier 180, daarna 240 en 400 tot een glad oppervlak. Met een doek (katoen) een dun laagje olie opbrengen. De opgebrachte olie 30 minuten laten intrekken en de overtollige olie met een schone doek afvegen. (Ga de olie niet dik aanbrengen om snel een flinke laag te krijgen want dit werkt averechts!! De olielaag gaat rimpelen, zal slechts gedeeltelijk drogen en is erg lastig te verwijderen). Na minimaal 24 uur drogen een volgende laag aanbrengen en ook weer afvegen na 30 minuten. Twee à drie lagen bieden voldoende bescherming op kleine beschadigingen.
– Als het hout dof begint te worden kan het licht worden opgeschuurd met schuurpapier 240, daarna 400. Vervolgens één of twee lagen olie aanbrengen zoals hierboven beschreven.

Olie: De peddel is bij aflevering voorzien van een paar lagen houtolie. Gekookte lijnolie is een goed bruikbare olie die in de meeste verfwinkels te krijgen is.

terug

Reacties zijn gesloten.